Sladká história lineckého koláča
Linecký koláč patrí medzi najobľúbenejšie dezerty nielen v Rakúsku, odkiaľ pochádza, ale aj u nás na Slovensku. Jeho história siaha až do 17. storočia a recept naň bol prvýkrát zaznamenaný v roku 1653 v kuchárke grófky Anny Margarethy von Österreich. Charakteristickým znakom lineckého koláča je maslové krehké cesto a výrazná ovocná náplň, najčastejšie z ríbezľovej marmelády.
Na Slovensku sa tomuto koláču často hovorí mriežkový koláč, a to podľa typického mriežkového vzoru vytvoreného z prúžkov cesta na jeho povrchu. Či už ho pečiete v klasickej guľatej forme, alebo ako malé linecké pečivo, jeho lahodná chuť a voňavá aróma sú jednoducho nezameniteľné.
Základný recept na pravý linecký koláč
Ingrediencie:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 100 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžička citrónovej kôry (najlepšie bio)
- štipka soli
- 200 g ríbezľovej alebo malinovej marmelády
Postup: do misy preosejte múku, pridaj cukor, citrónovú kôru, štipku soli a maslo. Prstami alebo pomocou robota vypracujte posýpku. Potom pridajte žĺtky a rýchlo vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na 30 minút odležať do chladničky. Cesto rozdeľte na dve časti. Prvú časť rozvaľkajte a preneste do vymastenej formy. Druhú časť vyvaľkajte a radielkom alebo nožom nakrájajte na prúžky pre mriežkový vzor. Na cesto vo forme rozotrite marmeládu a poukladajte prúžky cesta do mriežky. Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 - 35 minút, kým nie je cesto zlatisté. Po vychladnutí môžete koláč poprášiť práškovým cukrom a podávať.
🛎 Tip: Ak chcete ešte jemnejšie cesto, môžete časť múky nahradiť mletými mandľami.
Bude sa hodiť 👍🏼
- presná kuchynská váha
- misa na miešanie cesta
- potravinárska fólia
- valček a doska na cesto
- forma na koláč
- plech na pečenie s nepriľnavým povrchom
Zaujímavé variácie koláča
- mandľový linecký koláč - pokiaľ chcete koláči dodať luxusnejšiu chuť, vymeňte 50 g múky za mleté mandle. Výsledok bude ešte krehkejší a chutnejší.
- linecký koláč s orechovou náplňou - namiesto klasickej marmelády môžete vyskúšať náplň z mletých vlašských orechov zmiešaných s trochou medu a smotany. Skvelá voľba na jesenné dni!
- čokoládový twist pre milovníkov čokolády – do cesta pridajte 2 lyžice kakaa a naplňte koláč tmavou čokoládovou ganache zmiešanou s trochou šľahačky.
Tipy a triky pre dokonalé cesto
- cesto veľmi nehneťte – čím menej ho budete spracovávať, tým krehkejší bude výsledok.
- odpočinok v chladničke je kľúčový – maslové cesto sa tak lepšie rozváľa a nebude sa trhať.
- nešetrite marmeládou – ríbezľová alebo malinová náplň dodá koláču krásne osviežujúci kontrast k sladkému cestu.
- krehkosť zaistí správna teplota pečenia - pečte na 180 ° C a kontrolujte, aby cesto nestvrdlo.
Linecký mriežkový koláč - dezert, ktorý Vás nikdy nesklame
Či už sa pustíte do tradičného receptu, alebo vyskúšate netradičnú variáciu, linecký koláč je vždy skvelá voľba. Jeho jemné cesto a lahodná náplň si získajú srdce každého milovníka sladkého. Tak čo, dáte si kúsok? 😊