Veľkonočný baránok - symbol sviatkov jari

Veľkonočný baránok: tradičný symbol sviatkov jari

Veľkonočný baránok je jedným z najtradičnejších symbolov Veľkej noci. Hoci jeho podoba sa v rôznych krajoch líši, jeho význam zostáva rovnaký – predstavuje nevinnosť a čistotu, ktorá je spájaná s kresťanskou Veľkou nocou. Už naše babičky ho piekli ako sladkú ozdobu sviatočného stola a zároveň ako pripomienku kresťanského posolstva o obetovaní baránka. Dnes je baránok nielen symbolom jari, ale aj rodinnej tradície a radosti zo spoločného pečenia.

 

Tipy a triky pre dokonalého baránka

Správna konzistencia cesta – cesto by nemalo byť príliš riedke, aby baránok dobre držal tvar. Pokiaľ je príliš hutné, môže byť po upečení suchý.

Vymazanie a vysypanie formy – silikónovú formu nie je nutné vymazávať, ale pokiaľ chcete mať istotu ľahkého vyklopenia, môžete ju ľahko potrieť olejom alebo maslom.

Pečenie – baránka pečte na strednom rošte rúry, aby sa piekol rovnomerne. Teplota by mala byť medzi 160–170 °C, pečenie trvá približne 40–50 minút.

Kontrola špajlí – pred vytiahnutím baránka z rúry vykonajte test špajlí. Pokiaľ ju zapichnete do stredu a vytiahnete suchú, je hotovo.

Zdobenie – po vychladnutí môžete baránka ozdobiť práškovým cukrom, čokoládovou polevou alebo mašľou okolo krku. Oči mu môžete vytvoriť z hrozienok alebo čokoládových kôstok.

Tradičný veľkonočný baránok

Pre tých, ktorí chcú staviť na osvedčenú klasiku, prinášame tradičný trený recept, ktorý sa vyznačuje jemnou a nadýchanou štruktúrou.

Ingrediencie:

  • 250 g polohrubej múky
  • 200 g cukru
  • 120 g masla
  • 4 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 100 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • citrónová kôra
  • štipka soli

Postup: oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte so štipkou soli do tuhého snehu. Vyšľaháme maslo s cukrom do peny a postupne pridávame žĺtky. Pridáme citrónovú kôru a vanilkový cukor. Vmiešame striedavo mlieko a múku s práškom do pečiva. Nakoniec opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy na baránka a pečieme na 170 ° C asi 50 minút. Po upečení nechajte baránka vychladnúť, potom ho opatrne vyklopte a ozdobte podľa chuti.

Bude sa hodiť 👍🏼

Netradičný variant: mrkvový veľkonočný baránok

Pokiaľ chcete tento rok vyskúšať niečo iné, skúste mrkvového baránka. Tento recept dodáva cestu príjemnú vláčnosť a jemnú sladkosť, vďaka ktorej môžete ubrať množstvo pridaného cukru.

Ingrediencie:

  • 250 g nastrúhanej mrkvy
  • 200 g polohrubej múky
  • 150 g cukru
  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • štipka škorice
  • citrónová kôra

Postup: oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vyšľahajte so štipkou soli do tuhého snehu. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme olej, nastrúhanú mrkvu a citrónovú kôru. Vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva a škoricou. Opatrne zapracujeme sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymastenej formy na baránka a pečieme pri 180 ° C asi 45–50 minút. Po upečení nechajte baránka vychladnúť, potom ho opatrne vyklopte a ozdobte podľa svojej fantázie.

Či už sa rozhodnete pre tradičný alebo netradičný recept, veľkonočný baránok si zaslúži krásnu ozdobu. Po upečení ho môžete pocukrovať, preliať čokoládovou polevou alebo ozdobiť mašličkou okolo krku. Skvele chutí s domácou marmeládou alebo len tak ku káve a čaju.

Nechajte tento rok veľkonočného baránka zažiariť na vašom sviatočnom stole!

Bude sa hodiť 👍🏼

Veľkonočné pečenie je krásnou tradíciou, ktorá prináša do našich domovov nielen sladké vône, ale aj spoločne strávené chvíle s rodinou. Ak si chcete uľahčiť prípravu, odporúčame použiť kvalitnú silikónovú formu, ktorá zaistí ľahké vyklopenie a krásny tvar baránka.

Užite si Veľkú noc plnú radosti a dobrého jedla! 🐑🥚🌸