Recepty na netradičné vianočné pečivo
Prinášame Vám štyri netradičné recepty na vianočné pečivo, ktoré rozšíri vaše možnosti a obohatí sviatočný stôl. Vyskúšajte tento rok niečo nové a netradičné. Poradíme Vám niekoľko svetových receptov na pečivo, ktoré by mohlo priniesť príjemnú zmenu na slávnostný stôl.
Gingerbread Cookies (USA)
Lahodne voňavé tmavo hnedé sušienky s výraznou vôňou zázvoru a škorice. Často majú tvar panáčikov, hviezdičiek alebo srdiečok a bývajú zdobené bielou cukrovou polevou, ktorá vytvára detaily ako oči, ústa či gombíky.
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 100 g masla
- 150 g tmavého trstinového cukru
- 1 vajce
- 150 g melasy
Postup: zmiešajte múku, sódu a korenie.V inej miske utrite maslo s cukrom do peny, pridajte vajcia a melasu.Postupne pridávajte suché ingrediencie, kým nevznikne cesto.Cesto zabaľte do fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Vyvaľkajte a vykrajujte tvary. Pečte pri 180 °C asi 10 minút. Po upečení zdobte farebnou polevou.
Bude sa hodiť 👍🏼
Makrónky (Francúzsko)
Makrónky sú malé okrúhle sušienky s hladkým povrchom a charakteristickým "golierom" okolo spodného okraja. Sú krehké na povrchu a mäkké vo vnútri, plnené rôznymi náplňami, často maslovým krémom alebo ganache. Farebne sú veľmi pestré, od pastelových odtieňov po sýte farby, v závislosti od použitého farbiva a príchuti. Makrónky sú elegantné francúzske pečivo, ktoré sa stalo obľúbeným po celom svete. Makrónky sú nielen lahodné, ale aj esteticky atraktívne, čo ich robí ideálnymi pre slávnostné príležitosti.
Ingrediencie na cesto:
- 200 g mandľovej múky
- 200 g práškového cukru
- 150 g krupicového cukru
- 4 bielky
- potravinárske farbivo
Na náplň:
- 100 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup: zmiešajte mandľovú múku s práškovým cukrom.Ušľahajte bielky do peny, postupne pridávajte krupicový cukor a farbivo.Do peny jemne vmiešajte zmes mandľovej múky a práškového cukru.Cesto dajte do zdobiaceho vrecka a tvorte kolieska na plech s papierom na pečenie. Nechajte zaschnúť 30 minút.Pečte pri 150 °C asi 12 minút.Medzitým vyšľahajte maslo s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom na náplň. Zlepujte makrónky krémom.
Kľúčom k dokonalým makrónkam je presné meranie ingrediencií.
Bude sa hodiť 👍🏼
Lebkuchen (Nemecko)
Lebkuchen sú tradičné mäkké nemecké perníčky, spájané s vianočným obdobím. Majú mäkkú, vlhkú štruktúru a bohatú korenenú chuť vďaka zmesi korenia, ako je škorica, klinčeky, zázvor a muškátový oriešok. Typicky sú okrúhleho tvaru, často zdobené mandľami alebo kandizovaným ovocím. Povrch môže byť potiahnutý cukrovou polevou alebo čokoládou. V niektorých regiónoch sa Lebkuchen pečú na tenkej oblátke, ktorá zabraňuje prilepeniu cesta počas pečenia. Tieto perníčky sú obľúbené na vianočných trhoch a často sa predávajú v dekoratívnych plechových dózach.
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 150 g medu
- 100 g práškového cukru
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžičky perníkového korenia
- 100 g kandizovaného ovocia
- 50 g nasekaných orechov
Postup: zahrejte med s cukrom a nechajte vychladnúť.Zmiešajte múku, sódu, korenie, kandizované ovocie a orechy. Pridajte medovú zmes.Vypracujte cesto, vykrajujte tvary a pečte pri 170 ° C asi 12 minút.
Tip: Lebkuchen sa často glazujú citrónovou polevou.
Turrón Cookies (Španielsko)
Turrón je tradičný španielsky nugát, ktorý sa v týchto sušienkach kombinuje s cestom. Sušienky sú svetlo hnedé, s kúskami turrónu viditeľnými na povrchu. Majú jemnú štruktúru a sladkú chuť s nádychom medu a mandlí, typických pre turrón.
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 150 g bieleho nugátu (turrón)
- 100 g masla
- 80 g cukru
Postup: zmiešajte múku, maslo a cukor do hladkého cesta.Pridajte nadrobno nasekaný turrón.Cesto tvarujte do malých guličiek a klaďte na plech.Pečte pri 180 °C asi 12 minút.
Tip: Turrón cookies podávajte s horúcou čokoládou.
A čo nás čaká nabudúce?
V poslednom diele nášho vianočného sprievodcu sa zameriame na zdobenie a skladovanie cukroviniek. Prezradíme, ako pečivo uchovať čerstvé až do Štedrého dňa a ako ho premeniť na ozdobu slávnostného stola.
Tešíme sa, že budete piecť s nami! 🎄