Vianočné pečenie - 4.diel

Recepty na netradičné vianočné pečivo

Prinášame Vám štyri netradičné recepty na vianočné pečivo, ktoré rozšíri vaše možnosti a obohatí sviatočný stôl. Vyskúšajte tento rok niečo nové a netradičné. Poradíme Vám niekoľko svetových receptov na pečivo, ktoré by mohlo priniesť príjemnú zmenu na slávnostný stôl.

Gingerbread Cookies (USA)

Lahodne voňavé tmavo hnedé sušienky s výraznou vôňou zázvoru a škorice. Často majú tvar panáčikov, hviezdičiek alebo srdiečok a bývajú zdobené bielou cukrovou polevou, ktorá vytvára detaily ako oči, ústa či gombíky.

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky mletého zázvoru
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 100 g masla
  • 150 g tmavého trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 150 g melasy

Postup: zmiešajte múku, sódu a korenie.V inej miske utrite maslo s cukrom do peny, pridajte vajcia a melasu.Postupne pridávajte suché ingrediencie, kým nevznikne cesto.Cesto zabaľte do fólie a nechajte odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Vyvaľkajte a vykrajujte tvary. Pečte pri 180 °C asi 10 minút. Po upečení zdobte farebnou polevou.

Bude sa hodiť 👍🏼

Makrónky (Francúzsko)

Makrónky sú malé okrúhle sušienky s hladkým povrchom a charakteristickým "golierom" okolo spodného okraja. Sú krehké na povrchu a mäkké vo vnútri, plnené rôznymi náplňami, často maslovým krémom alebo ganache. Farebne sú veľmi pestré, od pastelových odtieňov po sýte farby, v závislosti od použitého farbiva a príchuti. Makrónky sú elegantné francúzske pečivo, ktoré sa stalo obľúbeným po celom svete. Makrónky sú nielen lahodné, ale aj esteticky atraktívne, čo ich robí ideálnymi pre slávnostné príležitosti.

Ingrediencie na cesto:

  • 200 g mandľovej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 bielky
  • potravinárske farbivo

Na náplň:

  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup: zmiešajte mandľovú múku s práškovým cukrom.Ušľahajte bielky do peny, postupne pridávajte krupicový cukor a farbivo.Do peny jemne vmiešajte zmes mandľovej múky a práškového cukru.Cesto dajte do zdobiaceho vrecka a tvorte kolieska na plech s papierom na pečenie. Nechajte zaschnúť 30 minút.Pečte pri 150 °C asi 12 minút.Medzitým vyšľahajte maslo s práškovým cukrom a vanilkovým extraktom na náplň. Zlepujte makrónky krémom.
Kľúčom k dokonalým makrónkam je presné meranie ingrediencií.

Bude sa hodiť 👍🏼

Lebkuchen (Nemecko)

Lebkuchen sú tradičné mäkké nemecké perníčky, spájané s vianočným obdobím. Majú mäkkú, vlhkú štruktúru a bohatú korenenú chuť vďaka zmesi korenia, ako je škorica, klinčeky, zázvor a muškátový oriešok. Typicky sú okrúhleho tvaru, často zdobené mandľami alebo kandizovaným ovocím. Povrch môže byť potiahnutý cukrovou polevou alebo čokoládou. V niektorých regiónoch sa Lebkuchen pečú na tenkej oblátke, ktorá zabraňuje prilepeniu cesta počas pečenia. Tieto perníčky sú obľúbené na vianočných trhoch a často sa predávajú v dekoratívnych plechových dózach.
Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g medu
  • 100 g práškového cukru
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 100 g kandizovaného ovocia
  • 50 g nasekaných orechov

Postup: zahrejte med s cukrom a nechajte vychladnúť.Zmiešajte múku, sódu, korenie, kandizované ovocie a orechy. Pridajte medovú zmes.Vypracujte cesto, vykrajujte tvary a pečte pri 170 ° C asi 12 minút.
Tip: Lebkuchen sa často glazujú citrónovou polevou.

Turrón Cookies (Španielsko)
Turrón je tradičný španielsky nugát, ktorý sa v týchto sušienkach kombinuje s cestom. Sušienky sú svetlo hnedé, s kúskami turrónu viditeľnými na povrchu. Majú jemnú štruktúru a sladkú chuť s nádychom medu a mandlí, typických pre turrón.
Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 150 g bieleho nugátu (turrón)
  • 100 g masla
  • 80 g cukru

Postup: zmiešajte múku, maslo a cukor do hladkého cesta.Pridajte nadrobno nasekaný turrón.Cesto tvarujte do malých guličiek a klaďte na plech.Pečte pri 180 °C asi 12 minút.
Tip: Turrón cookies podávajte s horúcou čokoládou.

A čo nás čaká nabudúce?
V poslednom diele nášho vianočného sprievodcu sa zameriame na zdobenie a skladovanie cukroviniek. Prezradíme, ako pečivo uchovať čerstvé až do Štedrého dňa a ako ho premeniť na ozdobu slávnostného stola.

Tešíme sa, že budete piecť s nami! 🎄